Ελληνικά


Βιογραφικό

Ιωάννα Σολομωνίδου
Εκκλησιαστικό όργανο

Η Ιωάννα Σολομωνίδου γεννήθηκε το 1987 στην πόλη Αλμάτυ του  Καζακστάν σε οικογένεια μουσικών. Το 1990 επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Άδενδρο  Θεσσαλονίκης,  όπου και  διαμένει. Το 1994 έγινε  δεκτή κατόπιν των κατατακτηρίων εξετάσεων στο  Σύγχρονο Ωδείο  Θεσσαλονίκης και το Φεβρουάριο του 2005 πήρε Δίπλωμα πιάνου (τάξη καθηγήτριας Τ. Μούρτζου) καθώς και Πτυχίο ειδικού αρμονίας  (τάξη  καθηγητή Ν. Σολομωνίδη) με βαθμό Άριστα παμψηφεί. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της παρακολουθούσε σεμινάρια με τους καθηγητές R. Bekker, P. Vladigerov, V. Tsatsava,  Itto  κ.α.

Από  το  2005, ύστερα  από  τις  πανελλήνιες  εξετάσεις, ήταν  φοιτήτρια  της  Σχολής  Νομικών  Σπουδών  του  ΑΠΘ, την οποία διέκοψε για να συνεχίσει τις σπουδές της στο πιάνο.

 Τον  ίδιο  χρόνο  γίνεται δεκτή στο  Kazakh National Conservatory της πόλης  Αλμάτυ στο Καζακστάν, στην έδρα πιάνου (τάξη καθηγήτριας G. Kadyrbekova), συνοδείας (τάξη καθηγήτριας S. Ungarova) και μουσικής δωματίου (τάξη καθηγήτριας G. Bakieva). Παράλληλα ξεκινάει τις σπουδές της στο  εκκλησιαστικό  όργανο (τάξη καθηγητή G. Nesipbaev). Τον  Ιούνιο  του 2009 ολοκλήρωσε με επιτυχία τον  κύκλο σπουδών της σχολής (Bachelor) και  πήρε  Δίπλωμα πιάνου, εκκλησιαστικού οργάνου, συνοδού και σολίστα μουσικής δωματίου. Την ίδια χρονιά τής γίνεται πρόταση, μετά από την επιτυχημένη παρουσία της στις εξετάσεις, να συνεχίσει τις σπουδές της ως πιανίστρια και να διδάξει τις νέες γενιές, αλλά αποφασίζει να ανακαλύψει τον κόσμο του εκκλησιαστικού οργάνου και συνεχίζει τις μεταπτυχιακές  σπουδές της (Master) πάνω στο εκκλησιαστικό όργανο στην ίδια σχολή (τάξη καθηγητή G. Nesipbaev), όπου τον Ιούνιο του 2011 παίρνει το Δίπλωμα  ως “Master of Arts Criticism // Instrumental Performance” με βαθμό Άριστα.


Οι σπουδές της την οδήγησαν στην χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση στο  εκκλησιαστικό όργανο, τη Γερμανία, όπου από τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν φοιτήτρια στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Στουτγκάρδης. Εκεί έκανε το δεύτερο μεταπτυχιακό της (Master of Music) πάνω στο εκκλησιαστικό όργανο με τον διακεκριμένο καθηγητή και οργανίστα Prof. Dr. L. Lohmann. Tον Ιούλιο του 2013 τελειώνει το μεταπτυχιακό με βαθμό Άριστα, ενώ παράλληλα μετά από κατατακτήριες εξετάσεις γίνεται δεκτή στο Konzertexamen της ίδιας Ακαδημίας (καθηγητής L. Lohmann), όπου αποφοίτησε το 2016 με απόλυτη επιτυχία και βαθμό Άριστα παμψηφεί.
 
Ως πιανίστρια συνεργάστηκε με διάφορες ορχήστρες ήδη από μικρή ηλικία. Η πρώτη της εμπειρία ήταν το 1996, όταν κατόπιν  διαγωνισμού  επιλέχτηκε για  την ερμηνεία του Κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα (Ορχήστρα Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης) του W.A. Mozart στην  Αίθουσα  Τελετών  του  ΑΠΘ. Το 1997 τής απονέμεται το Α’ εκτός συναγωνισμού Βραβείο στον 11ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου της Χορωδίας και Ορχήστρας νέων στην Αθήνα. Το 1998 και κατόπιν διαγωνισμού επιλέχτηκε για τη συναυλία νέων μουσικών ταλέντων στην  Αίθουσα  Τελετών  του  ΑΠΘ. Το 1999 τής απονέμεται το Τρίτο Βραβείο στον 22ο Διεθνή Διαγωνισμό πιάνου στην Ακρόπολη της Ιταλίας, ενώ ένα χρόνο αργότερα συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ νέων μουσικών ταλέντων στο Γκρατς της Αυστρίας. Το 2006, κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Καζακστάν, τής απονέμεται το Πρώτο Βραβείο στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό μουσικής δωματίου στην Αλμάτυ του Καζακστάν.

Ως οργανίστρια, συμμετείχε το 2010 στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής για εκκλησιαστικό όργανο “Spring City” στην πόλη Αλμάτυ ως εκπρόσωπος της Ελλάδος και λίγους μήνες αργότερα στα σεμινάρια “Iuniores Priores Organorium Seinensis” στην Πολωνία και τη Λιθουανία με τους καθηγητές J. Serafin, J. Gembalski και G. Gnann.
 
Η Ιωάννα Σολομωνίδου κέρδισε διάφορα Βραβεία σε διαγωνισμούς εκκλησιαστικού οργάνου. Το Σεπτέμβριο του 2011 τής απονέμεται το ειδικό Βραβείο «Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη» στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό για εκκλησιαστικό όργανο Mikael Tariverdiev στο Καλίνινγκραντ της Ρωσίας. Ένα χρόνο αργότερα κερδίζει το Πρώτο Βραβείο καθώς και το Βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία του έργου του J.P. Sweelinck στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό εκκλησιαστικού οργάνου J.P. Sweelinck στο Γκντάνσκ της Πολωνίας. Εκεί για πρώτη φορά ως οργανίστρια συνεργάζεται με την ορχήστρα Polska Filharmonia Baltycka. Τον Ιούνιο του 2014 τής απονέμεται το Τρίτο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό εκκλησιαστικού οργάνου “Pipeworks Festival” στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου συνεργάζεται με την Belfast Ulster ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Paul Brough. Έναν μήνα αργότερα γίνεται δεκτή στο Project “Rising Stars” Festival κατόπιν διαγωνισμού, που τής δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες της Ευρώπης. Τον Μάρτιο του 2015 συνεργάζεται με την ορχήστρα του Πανεπιστημίου Μουσικής και καλών Τεχνών στο Γκρατς της Αυστρίας υπό τη διεύθυνση της Graziella Contratto, ενώ λίγους μήνες αργότερα γίνεται Φιναλίστ και Διπλωματούχος στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό εκκλησιαστικού οργάνου M. Ciurlionis στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Τον Ιούνιο του 2016 συνεργάζεται με την Stuttgarter Philarmoniker ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Johahnes Klumpp.

Τα τελευταία χρόνια δίνει πολλές συναυλίες με διαφορετικά προγράμματα ως σολίστ και ως μέλος διαφορετικών συγκροτημάτων σε διάφορες χώρες. Το ρεπερτόριο της καλύπτει διαφορετικά στυλ και εποχές, από Μπαρόκ μέχρι σύγχρονη μουσική για εκκλησιαστικό όργανο. Το αληθινό της, όμως, πάθος είναι η γερμανική ρομαντική μουσική, που συμπεριλαμβάνει τέτοιους συνθέτες, όπως Mendelssohn, Reger, Liszt, Brahms, Schumann, Reubke κ.α.

Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα, στο Καζακστάν, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στη Σουηδία, στη Ρωσία, την Αγγλία, την Πολωνία, τη Λιθουανία κ.α. Η Ιωάννα μιλάει τέσσερις γλώσσες (Ελληνικά, Ρωσικά, Γερμανικά και Αγγλικά), κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να έρχεται σε επαφή και να συνεργάζεται με καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο.

Η Ιωάννα είναι μέλος του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής “Ensemble Zeitlose Musik” από το 2013, και από το 2015 του συγκροτήματος “μουσικής Μπαρόκ” (σοπράνο, φλογέρα, όμποε και εκκλησιαστικό όργανο). Από το 2015 εργαζόταν ως οργανίστρια στην Ευαγγελική Εκκλησία Amanduskirche στο Freiberg am Neckar της Γερμανίας. Από το 2017 μέχρι το 2018 εργαζόταν ως οργανίστρια στην Ευαγγελική Εκκλησία Dionysiuskirche στο Schmiden-Fellbach της Γερμανίας. Από τον Ιούνιο του 2018 εργάζεται ως οργανίστρια και καθηγήτρια εκκλησιαστικού οργάνου στην Ευαγγελική Εκκλησία Klosterkirche στο Denkendorf της Γερμανίας. Παράλληλα είναι δασκάλα πιάνου και συνοδός στο δημοτικό ωδείο στο Heilbronn.